­ DİZİBİRAN TEPE HÖYÜK (MADEN) | Kültür Portalı

Dizibiran Tepe Höyük (Maden) - Elazığ

Adı Dizibiran Tepe Höyük (Maden)
Mah. Köy - Mevkii Gezin köyü
Adres Maden/Elazığ
Vakfiye
Genel Tanım Elazığ-Diyarbakır karayolu üzerinde yer alan höyük üzerinde ele geçen buluntulardan höyük M.Ö 2 binli yıllar ile Roma Dönemi'ne tarihlendirilmektedir.
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Elâzığ-Diyarbakır karayolunun 51. km bulunan Maden İlçesine bağlı Gezin köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Gezin köyünün yaklaşık 1 km kuzeydoğusunda Tepe Dizik Deresi ile Küçükova yolu arasında kalmaktadır. Söz konusu höyük 80x100 metrelik bir alanı kaplamaktadır. Höyüğün etrafında tarım arazileri ve ağaçlık alan bulunmaktadır. Tescillenme çalışmaları sırasında höyük üzerinde M.Ö 2 binli yıllara ait seramik parçaları, obsidyen ok uçları ve bıçak ucu, Roma Dönemi pitos parçaları görülmüştür. Günümüzde höyüğün güney ve kuzeyine bakan yamacında iş makinaları yoğun şekilde tahribat yapıldığı gözlemlenmektedir.
Tescil Kararı 12.04.2001/2546 ve 26.10.2021/8790

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 65    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2024 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 27 Mayıs 2024 Pazartesi