­ FATİH AHMET BABA TÜRBESİ VE MESCİDİ | Kültür Portalı

Fatih Ahmet Baba Türbesi ve Mescidi - Elazığ

Adı Fatih Ahmet Baba Türbesi ve Mescidi
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Harput Merkezine 2 km. uzaklıktadır. Kaya üzerine inşa edilen yapı altıgen alacalı türbe ve dikdörtgen planlı mescit kısımlarından meydana gelmektedir.
Yapılan Onarımlar 2013 yılı itibariyle onarım devam etmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Harput Kalesi'nin kuş uçuşu yaklaşık olarak 500 m doğusunda, Göllübağ mevkide yer almaktadır. Halk arasında Fetamet, Fet Ahmet, Fethi Ahmet gibi isimlerle de anılır. Kitabesi olmayan türbenin inşa tarihi tam olarak bilinmemektedir. Ahşap sandukası üzerinde bulunan kitabeye göre Cemaziyel Ahir ayının (Mayıs) beşinci sene yedi yüz on üç H. 713/ M. 1313” yılına tarihlendirilmiştir. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde “Fethi Ahmet Baba tekkesi, ulu asitandır” diye methederek buranın bir tekke olduğunu belirtmiştir. Mescid, Fatih Ahmet Baba Türbesi’nin batı duvarına bitişik kuzey-güney doğrultusunda uzanan dikdörtgen planlı, düz dam örtülüdür. Türbeye göre daha geç tarihlerde inşa edilmiştir. Kuzey cephede bulunan sivri kemerli bir niş içerisinde basık kemerli bir kapı ile girilmektedir. Yapının girişine taç kapı formu verilmeye çalışılarak buranın asıl ibadet mekânı olduğu vurgulanmıştır. Tek mekânlı olan mescid içinde doğu-batı doğrultusunda uzanan sivri kemer, mihrabın bulunduğu bölüm ile mescidin girişini iki ayrı bölüme ayırmıştır. Mihrabı sade, dar, uzun ve dairesel bir nişten oluşmaktadır. Batı duvarında iki adet dikdörtgen pencere açıklığı, doğu duvarında dikdörtgen bir niş bulunmaktadır. Üst örtüsü geçmişte sac örtülüyken daha sonra yapılan restorasyonlar sonrasında düz dam olarak yenilenmiştir. Türbe, sekizgen planlı, iki katlı inşa edilmiş olup günümüzde tek katı mevcuttur. Yapıya düzgün kesme taşlarla örülü basık kemerli küçük bir kapı ile girilmektedir. Güneydoğusunda bir adet mazgal pencere açıklığı bulunmaktadır. Üst örtüsü düz damlıdır. Türbe ve mescidin yapımında yöresel fetamet taşı kullanılmıştır.
Yayın Dizini Ferhan Memişoğlu -1977- Elazığ Kılavuzu