­ KIZIL KİLİSE | Kültür Portalı

Kızıl Kilise - Elazığ

Genel Tanım Kalenin kuzey doğusunda yer alan yapı dikdörtgen planlıdır. Tamamen yıkık durumdadır.
Taşıyıcı Yapı C
Dış Yapı C
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Harput Kalesi’nin kuzey doğusunda, I. Derece Arkeolojik sit alanı içinde yer almaktadır. Halk arasında Surp Garabet Kilisesi olarak da bilinmektedir. Tarihi kaynaklarda yapının, 1850 yılında ahşap olan eski bir kilise üzerine yeniden inşa edildiğini, 1910 yılında ise son halini aldığı belirtilmiştir. Doğu-batı doğrultulu olan yapı dikdörtgen planlı ve 20x17 m ölçülerindedir. 3 nefli ve bazilikal planlı olan yapı, bodrum katı ile birlikte üç katlıdır. Doğu cephesinde, bir ana, iki yan olmak üzere toplamda üç adet apsisi bulunmaktadır. İçten yarım daire ve kubbeli olan apsislerin kuzey (Prothesis) ve güneyinde (Diakonikon) ise birer adet hücre (pastoforion) mevcuttur. Kilisenin inşasında moloz, kaba yonu ve kesme taş kullanılmıştır. Güney ve kuzey beden duvarlarında karşılıklı konumlandırılmış üç adet paye yerleştirmiştir. Kiliseye batı cephesinden üç kapı ile giriş yapılmaktadır. Ana giriş batı cephesinin ortasında olup 125 cm genişliğindedir. Mevcut kuzey ve güney cephede alt katta 4 adet, üst katta 1 adet kemerli pencere bulunmaktadır. Apsislerin ve beden duvarlarının iç kısımlarında beyaz alçı sıvandığı görülmüştür. Üst örtüsü tamamen yıkılmıştır. Doğu, kuzey ve güney beden duvarları kısmen de olsa günümüze kadar korunarak gelmiştir.
Tescil Kararı Karar Tarihi ve No: 09.04.1982 / A-3562 2.Tescil : 30.05.1985 / 1089

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 939    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Mart 2024 Salı