­ MADEN SAAT KULESİ | Kültür Portalı

Maden Saat Kulesi - Elazığ

Adı Maden Saat Kulesi
Mah. Köy - Mevkii Cami Kebir Mahallesi
Adres Maden Elazığ
Kitabe yok
Vakfiye
Genel Tanım Maden Hükümet Konağının doğusunda yer alan saat kulesi II. Abdulhamid döneminde yaptırılmıştır.
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar 2018 yılında saat kulesi restore edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Maden İlçesi Cami Kebir Mahallesi Celil Sokak üzerinde yer almaktadır. Saat Kulesi ise 1899 yılında inşa edilmiştir. Hükümet Konağı’nın 10-12 metre kadar doğusunda yer almaktadır. II. Abdülhamit döneminde Diyarbakır Valisi Hayri Bey tarafından yaptırılmıştır. Kare planlı kaide üzerine oturtulan kule yukarıya doğru daralmıştır. Güney cephede yer alan giriş kapısı basık kemerlidir. Kapının hemen üzerinde çok dilimli yonca kemerli bir çerçeve içerisine alınmış kitabe yuvası yer almaktadır. Kulenin yapımında sıralı beyaz ve kahverengi taşların kullanılması yapıya alacalı bir görünüm kazandırmıştır. Kulenin üst kısmına içten dönen merdivenlerle çıkılmaktadır.
Tescil Kararı 11.04.2002/2834 ve 22.02.2012/317

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 49    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2024 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Haziran 2024 Çarşamba