­ ABRENK KİLİSESİ | Kültür Portalı

Abrenk Kilisesi - Erzincan

Vank ve Üçpınar isimleriyle de anılan Abrenk Kilisesi, Erzincan Üçpınar köyünde, Vank Dağı'nın güneydoğusunda, çukur bir alan içerisinde bulunmaktadır. Kilise 1854 yılında inşa edilmiştir.

TGA

Dikdörtgen planlı kilisenin dış yüzü düzgün kesme taştan, içi ise harçlı taş örgüden oluşmaktadır. Kiliseye, yuvarlak kemerli bir kapıdan girilmektedir.

TGA

Yapı, iki sıra sütunla bölünerek, bir ana ve iki yan olmak üzere üç sahından meydana gelmektedir. Sütunlar arası ve sütunlarla duvar arasındaki bağlantı, yuvarlak kemerlerle sağlanmıştır.

TGA

Ana sahının ortası külahlı, sivri ve yuvarlak bir kubbe ile örtülmüştür. Kubbenin toplam 12 penceresi bulunmaktadır. Kilisenin yan sahınlarındaki pencereler, kareye yakın dikdörtgen şeklindedir. İç kısımdaki pencereler ise kemerli ve ışığı içe verecek şekilde yapılmıştır.

Dikili Taşlar

Üçpınar Köyü'nde Abrenk Kilisesi’nin yakınında yer almaktadır. 3 adet olan bu taşların en büyüğü yaklaşık 5 metre uzunluğundadır. Dikili Taşlar, 17. yüzyılda buradaki kaya zemine dikilmiş ve çevresi düzenlenerek bir açık hava ibadet mekânı oluşturulmuştur.

TGA

Yan yana inşa edilen bu üç dikili taştan ikisi, orijinal haliyle günümüze ulaşmayı başarmış, birisi ise yıkılmıştır. Taşların üzerinde Osmanlıca yazılar bulunmaktadır. Taşlarda, büyük haç motifi ve düzgün geometrik bordürler dikkat çekmektedir. Taşların ikisinin alt bölümünde, bir pano halinde kitabeleri yer almaktadır. Kitabede 1684 tarihi okunmaktadır.

Kaynak: Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Tanıtım Dokümanı, Erzincan Gezi Rehberi,2014
Kilise
24800 Üçpınar/Tercan/Erzincan

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 301    Eklenme Tarihi : 08 Temmuz 2024 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 08 Temmuz 2024 Pazartesi