­ TORTUM GÖLÜ | Kültür Portalı

Tortum Gölü - Erzurum

Tortum Gölü, Tortum İlçesi'nin 35 kilometre kuzeyinde, Erzurum-Artvin yolu üzerinde yer alır. Yaklaşık 18'nci yüzyılda Kemerli Dağ’dan inen bir heyelan kütlesinin Tortum Çayı’nın önünü kapaması sonucu oluşan göl, Tortum Çayı üzerinde dar ve dik bir vadide 8 kilometre boyunca uzanır. Oluşum şekli nedeniyle burada bir göl çanağı ve doğal baraj oluşmuştur. Gölün fazla suları, bu doğal seti aşarak Tev Vadisi’ne döküldüğü yerde Tortum Şelalesi’ni oluşturmaktadır.

Tortum Gölü'nün güney ucunda küçük bir kuş cenneti vardır. Yırtıcı kuşların uğrak yeri olan gölün bulunduğu vadide, Türkiye'nin dört akbaba türünü de görmek mümkündür. Ayrıca kafes balıkçılığı yapılabilen gölde, alabalık ve aynalı sazan üretilmektedir.

Dört tarafı yüksek tepelerle çevrilmiş, dar ve derin bir göl olan Tortum Gölü’nde mesire alanları da mevcuttur. Balıklı Köyü yakınında ve göle uzanan yarımada ile gölün çevresindeki ağaçlı alanlar mesire yeri olarak kullanılmaktadır. Balıklı Köyü önlerinde göle doğru uzanan Bozburun Yarımadası turistlerin önemli uğrak yerlerinden biridir.

Gölün karşı kıyısında elma ve kayısı bahçeleri yer almaktadır. Gölün doğu kıyılarını peri bacaları süslerken, batı yamaçlarında çok dik ve kayalık bir yapı göze çarpmaktadır. Gölde, Ayvalı ve Küçük adında iki ada bulunmaktadır. Oldukça sakin olan gölün üzerinde sandalla gezinti yapmak mümkündür.

Kaynak: Erzurum Gezi Rehberi Kitabı, Tablet İletişim Yayınevi

Erzurum Gezilecek Yerler

Göl
Doğa Turizmi
Şükrü Paşa Mahallesi batı semt garajından hareket eden,Tortum ve Uzundere İlçeleri toplu taşıma araçları ile sağlanmaktadır.
Erzurum şehir merkezine 92 kilometre mesafededir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 36114    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Şubat 2020 Salı