­ ATLIHAN EL SANATLARI ÇARŞISI | Kültür Portalı

Atlıhan El Sanatları Çarşısı - Eskişehir

Eskişehir ili Odunpazarı ilçesi Kentsel Sit içersinde yer alan Atlıhan El Sanatları Çarşısı; 1850’li yıllarda Takattin Bey tarafından çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen pazarcıların, seyyahların ve köylülerin hem kendilerinin hem de hayvanlarının konaklamaları için yaptırılır. Atlıhan, hem dinlenilip konaklanan hem hayvanların bakımının yapıldığı hem de içinde çay ocağı bulunan bir yer olması dolayısıyla bölge halkının da toplandığı, dönemin bütün sosyal, siyasi ve ekonomik gündeminin oluştuğu bir mekân hâlini alır. Zaman içinde Han, Tavafçı Hanı, Odunpazarı Hanı gibi isimlerle anılır. 20. yüzyılın özellikle ikinci yarısından sonra han, eski işlevini yitirerek metruk ve harabeye dönüşür.

Han, Odunpazarı Belediyesi tarafından Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında 2006 yılında, orijinal mimarisi göz önünde bulundurularak Atlıhan adıyla yeniden inşa edilir. 768 metrekarelik bir alanda yer alan han, geleneksel mimari unsurları da içinde barındıran bir yapıdır. Zemin ve birinci kat olmak üzere iki kattan oluşan Atlıhan’da 25 adet atölyesi ile el sanatlarımızın üretim, teşhir ve satışının yapıldığı Çarşıda diğer geleneksel el sanatları ürünleri de görülebilir. Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete sunulmuştur.

Kaynak: Eskişehir Valiliği.(2014). Eskişehir Rehberi(5.Baskı) - http://www.odunpazari.bel.tr/Projeler.aspx?ID=29 adresinden 07 Temmuz 2014 tarihinde alınmıştır.

Eskişehir Gezilecek Yerler

Han
Atllıhan Elsanatları Çarşısı, Paşa Mah. Pazaroğlu Sk. No: 8, ODUNPAZARI, ESKİŞEHİR
ODUNPAZARI, ESKİŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 19691    Eklenme Tarihi : 24 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 01 Ekim 2021 Cuma