­ ÇALÇI KÖYÜ CAMİİ / MİHALIÇÇIK CAMİİ / KUŞ EVLİ CAMİİ | Kültür Portalı

Çalçı Köyü Camii / Mihalıççık Camii / Kuş Evli Camii - Eskişehir

Mihaliıççık İlçesi'nin 13 kilometre kuzeyinde bulunan Çalçı Köyü'ndedir. Caminin Osmanlı Dönemi'ne ait olduğu ve adının Babüsaade Ağası “Mehmet Ağa Camii” olduğu belirtilir. Cami kare planlı, tek mekânlı, kubbeli ve kubbe kasnağı çokgenlidir. Önünde üç kemerli, üç kubbeli son cemaat yeri bulunur. Minaresi tek olup çok kenarlıdır. Plan tipi ve diğer mimari özelliklerine göre cami, 16-17. yüzyıl Osmanlı camilerine benzemektedir.

Son cemaat yerinin doğusundaki en dış sütunu, ibadet mekânının kuzeybatı köşesine birleştiren kemer üzerinde yer alan kuş evi bir geç devir özelliğidir. Halk arasında kuş evinin caminin maketi olduğu söylenmektedir. Caminin kıble tarafında ise güzel bir çeşme bulunur. Sivri kemerli aynasında 1850 tarihli bir yazıt ve altta iki adet niş bulunur. Kemer üstünde ve yanlarında rozet süsleri vardır. Çeşme tek oluklu olup hâlen buz gibi soğuk suyu gürül gürül akmaktadır.

Kaynak:  Eskişehir Valiliği.(2014). Eskişehir Rehberi (5.Baskı)

Eskişehir Gezilecek Yerler

Mihalıççık’ta, ilçenin 13 kilometre kuzeyinde bulunan Çalçı Köyü'ndedir.
Çalçı Köyü, Mihalıççık / ESKİŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6795    Eklenme Tarihi : 09 Temmuz 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Ocak 2022 Pazartesi