­ ESKİŞEHİR BAYRAM GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Eskişehir Bayram Gelenekleri - Eskişehir

Gelenekler-Görenekler

Bayramlar birlik, beraberlik ve tardeşliğin perçinlendiği günlerdir. Bayram telaşı arife gününden başlar. Arife günü hamur yoğrulur ve yağda pişirilir. Komşulara ve fakirlere dağıtılır. Kabristan ziyareti yapılır. Bayram sabahı her ailenin erkeği bayram namazına gider. Evde çocuklar ve kadınlar giyinirler ve erkeklerin camiden çıkmasını beklerler. Ailenin reisi kapıda karşılanır. Aile içinde önce büyüklerle, sonra küçüklerle bayramlaşılır.

Anne ve baba varsa dede, nine evde gelen gidenleri bekler, onlara ikramda bulunurlar. Çocuklar ve gençler akrabalara, komşulara ve tanıdıklara giderek bayramlaşırlar. Büyüklere şeker, baklava, çay, kahve; çocuklara ise çeşitli yemişlerden ikram edilir. Çocuklar da ellerinde tuttukları naylon torbalara bunları doldururlar.

Görüntülenme Sayısı : 2640    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 04 Ocak 2021 Pazartesi