­ SARKA-PESENT | Kültür Portalı

Sarka-Pesent - Eskişehir

Giyim Kuşam

Eskişehir’de geleneksel kadın giyimi “Ağır Esvap” olarak adlandırılır. Birbirini andıran giyim türleri içerisinde en çok seçileni ve en değerlisi ise “Sarka-Pesent”tir. Sarka genellikle vişne çürüğü, mor veya lacivert renk ipek kadife üzerine tamamen sim, boncuk, tel sırma ve pullarla işlenen uzun kollu, düğmesiz, önü açık bir cepken türüdür. Önü ve arkasında sim ve sırmadan yapılmış püsküller vardır. Sim sırma; altın veya gümüş rengindedir. Sarkanın boyu bel hizasına kadardır. Sarka yapıldığı yere ve üzerindeki motiflere göre Sivrihisar Sarkası, İzmir Sarkası ve İnönü Sarkası adlarıyla anılır.

Pesent; ipek ve benzeri kumaşlardan yapılan şalvara verilen addır. Genel olarak pembe, vişne çürüğü, bordo ve kırmızı renkler seçilir. 8–10 metre kumaştan yapılır. Pesent’in de üzeri tamamen altın veya gümüş renkli sim sırma tellerle, pul ve boncuklarla işlenir. Uygulanan motifler çiçekler ve bahar dalları biçiminde tüm şalvarı kaplar. Paça kısımları daha kalın işlenir. Giyim sırasında önünde bulunan fazlalık uçkurun içine toplanarak giyilir.

Sarka-Pesent dışında Eskişehir yerel giyiminde “Ağır Esvap” olarak adlandırılan kadın giysileri seçilen kumaş ve motife göre Canfez, Altıparmak, Cezi, Hint Kumaşı, Sevai, Kıron, Elmasiye, Meydani, Tamaşa, Dizbağlı ve Bindallı adlarıyla anılır. Yukarıda saydığımız el sanatlarının dışında yörede geçmiş yıllarda uğraşı alanı bulan ipekçilik, pamuk ipliği boyacılığı ve bez dokumacılığı gibi bazı el sanatları da işlerliğini yitiren el sanatlarındandır. Bu sanatların varlığına ise ancak bazı yazılı kaynaklarda, eski salnamelerde rastlanmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 5846    Eklenme Tarihi : 25 Aralık 2012 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Ekim 2020 Pazartesi