Büdeyri Han, plan ve süsleme benzerliği nedeniyle 1890 tarihli Kürkçü Hanı ile aynı yıllarda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bu nedenlerle Büdeyri Hanın 19.yüzyılın sonlarında yapıldığı düşünülmektedir.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna girmektedir. Klasik Osmanlı han mimarisinin birçok özelliklerini üzerinde toplayan eser, sabunhane ve han olmak üzere iki bölüm halinde inşa edilmiştir. Her iki bölümün üst katındaki mekanlar, yolcuların ikamet etmeleri amacıyla yapılmıştır.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Sabunhane ile hanın birer müstakil cümle kapısı mevcut ise de ikinci katta ara bir geçitle birbirine bağlanmıştır. Bu plan özelliğiyle, Gaziantep'teki hanlar içinde tek örnektir. Hanın zemin katında, içte kareye yakın üstü açık bir avlunun etrafında, sıralanan muhtelif hacimler, ön cephede ise dışa açılan tek katlı dükkanlar mevcuttur.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Doğudaki mekanların arkasında iki bölümlü ahır yer alır. Sabunhane kısmı, biraz çarpık dikdörtgen plana sahip olan iç avluyu kuzey ve doğu taraflardan revakla kuşatmakta olup, diğer mekanlar da bu hacme açılırlar. Avlunun üzeri, üstten kiremit ile kapatılarak sabunhanenin daha temiz olması sağlanmıştır.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Çeşitli restorasyonlar gören yapı günümüzde kafelerin ve yöresel ürünlerin satıldığı dükkanların olduğu bir mekan olarak kullanılmaktadır.
Kaynak: Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
Han
Kültür Turizmi
Şekeroğlu, Gümrük Cd. No:32, 27400 Şahinbey/Gaziantep
Şekeroğlu, Gümrük Cd. No:32, 27400 Şahinbey/Gaziantep