­ AHLAT SAHİL KALESİ | Kültür Portalı

Ahlat Sahil Kalesi - Bitlis

İran seferinden dönen Kanuni Sultan Süleyman, Ahlat’a gelip bütün atalarını ziyaret ederek, Ahlat’ın mamur olması için Zal Paşa ile Mimar Sinan’a sağlam bir kale inşası buyruğu verir. Ahlat harabesi güneyinde, göl kenarında bulunan alana H.965 yılında bizzat Kanuni'nin tarif ettiği şekilde inşa edilen bu kale, dörtgen biçimde olup, etrafı üç bin adım, duvarları pek yüksek değildir. On üç kuleden ibaret kalenin, hendeği de pek derin olmayıp, geniş ve sağlam duvarlardan yapılmıştır. Göl kenarına bakan üç kat sağlam demir kapısı olup, içinde 350 ev, bir camii, bir hamam, bir han, yirmi kadar dükkan bulunduğu kaynaklarda belirtilmektedir. Günümüzde sadece kale mevcut olup, içindeki yapılara kalıntılara da rastlamak mümkündür.

Bitlis Gezilecek Yerler

Kale
Bitlis İli, Ahlat İlçesi'nde bulunmaktadır. İl merkezinden araçlarla gidilebilir.
Bitlis İli, Ahlat İlçesi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9993    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 13 Aralık 2021 Pazartesi