­ ALA KİLİSE | Kültür Portalı

Ala Kilise - Aksaray

Anıtsal boyutlardaki kapalı Yunan Haçı tipindeki kilisede kubbe köşe odalarını sınırlayan duvarlar üzerinde yükselmektedir. Merkez mekân ve haç kolları, kubbe, köşe odaları beşik tonozla örtülüdür. Duvarları ve örtü sistemini kaplayan freskoları kısmen harap olmuş, mevcut sahneler ise kaim bir kir ve is tabakası altında kalmıştır. Manastır mekânlarını içeren kaya kütlesinin cephesi, üstten kör kemerli bir kornişle sınırlanan ve dört payenin oluşturduğu dikine üç bölümden ibarettir. Her bir bölüm iki silme ile üç yatay şeride ayrılmıştır. Üstteki şerit hepsinde kör kemerli bir arkadla bezenmiştir. Soldaki dikine bölüm diğer kısımların iki katı genişliğinde olup kilisenin giriş kapısını da içine almaktadır. Ortadaki bölümün alt kısmında, üçgen alınlıklarla taçlandırılan at nalı kemerli iki sağır niş izlenmektedir. Sağdakinde manastırın diğer mekânlarına geçişi sağlayan kapısı vardır.

Freskolar 10'uncu yüzyılın sonu veya 11'inci yüzyılın birinci yarısına tarihlenmektedir. Güneydeki haç kolunun güney alınlığında Ziyaret; kuzey haç kolunun kuzey alınlığında İsa’nın Doğumu; batı alınlığında Anastasis (İsa’nın Cehenneme İnmesi); batı haç kolunda güney alınlığında Kudüs’e Giriş; kuzey alınlığında Son Akşam Yemeği; güneybatı köşe mekanı kuzey duvarında Fırında Üç İbrani Genci; güney duvarında Mısırlı Meryem’in Takdis Edilmesi, Zosimus’un Mısırlı Meryem’e Paltosunu Vermesi ve aziz tasvirleri işlenmiştir.

Kaynak: Aksaray Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü-Kültür ve Turizm Rehberi(2012)

Aksaray Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç-Kültür Turizmi
Ihlara Vadisi içerisinde Belisırma Köyü sınırlarında bulunmaktadır. Aksaray şehir merkezine 33 km'dir. Şehir Merkezinden Belisırma Köyüne günün belirli saatlerinde toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür.
Belisırma Köyü, Güzelyurt /Aksaray
+90 (382)-213-24-74
+90 (382)-212-35-63
iktm68@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11400    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma    Güncellenme Tarihi : 27 Kasım 2019 Çarşamba