Bursa İli Termal Turizm Projeleri - Bursa
Kervansaray Oteli-Termal, Bursa Valiliği arşivinden 2013 yılında alınmıştır.
Termal Turizm, Bursa Valiliği arşivinden 2013 yılında alınmıştır.
Termal Turizm, Bursa Valiliği arşivinden 2013 yılında alınmıştır.
Almira Otel - Termal, Bursa Valiliği arşivinden 2013 yılında alınmıştır.
Adı |
Bursa İli Termal Turizm Projeleri |
Tarih |
01 Ocak 2009 - - |
Düzenleyen Kuruluş / Kişi |
T.C Bursa Valiliği |
Açıklama |
En az 2000 yıldır insanlığa şifa dağıtan Bursa’nın sıcak suları özellikle Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinde en üst düzeyde kullanılmış, tarih boyu Bursa bir kaplıca şehri olarakanılmıştır.
Son 3 yıl içerisinde Bursa Valiliğinin başlattığı termal su projeleri ile, Jeotermal A.Ş.’nin açmış olduğu yeni kuyular ile Bursa, termal turizmde düzenlediği “Ulusal ve Uluslar arası Sağlık Çalıştayları” yla büyük mesafe katetmiştir.
Ülkemizin dünyada 7. Avrupa’da ise 1. termal zengini ülke olduğunu, Bursa’nın da bu alanda en zengin bölgelerden olduğu bilinmektedir.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimotoloji Bölümü Balneoloji Laboratuvarı raporlarına göre bir çok hastalığın tedavisinde tamamlayıcı tedavi olarak kullanılabileceği raporlarla ortaya konulmuştur.
Bursa il merkezinde Kükürtlü ve Çekirge Bölgeleri, İnegöl İlçesi Oylat Kaplıcaları, Gemlik ilçe merkezinde Terme, Orhangazi İlçesinde Keramet, Musatafakemalpaşa İlçesinde Tümbüldek ,Büyükorhan İlçesinde, Harmancık İlçesinde Ilıcaksu, Keles İlçesinde Çayören ve Haydar, Orhaneli İlçesinde Sadağ ve Ağaçhisar kaynakları bulunmaktadır.
Bursa il merkezinde çıkarılan sıcak suların öncelikle aşağıdaki alanlarda kullanılması planlanmıştır.
1-Eski Hamam ve Kaplıcalarda Kullanılmak Üzere: Bursa İlinde 23 adet sıcak suya dayalı kaplıca ve hamam bulunmaktadır. Bu maksatla bütün bu işletmelere yönelik yeterli suyun verilebilmesi için proje çalışmaları tamamlanmış ve sıcak su hat döşemesi 30 Ekim 2012 tarihinde bitirilmiştir.
2-Yeni Yapılmakta Olan Otel, Kaplıca, Sağlık ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Kullanılmak Üzere: Bursa İlinde termal tesis olarak hizmet verecek olan 46 tesis ve 7000 yatak kapasiteli otel ve sağlık tesisleri için kullanılabilir sıcak su mikatarı 81.55 debi (LT/SN) dir.
3-Şehrin Isıtılmasında Kullanılmak Üzere: Şehrin bazı bölgelerinde toplu yerleşim alanlarının ısıtılması için çalışmalar başlatılmıştır. Bu çalışmalarda ilk planda 4000 konut kapasiteli bir alanın ısıtılması planlanmaktadır. 2013 yılı itibari çalışmalar başlatılmıştır.
4-Seracılık ve Meyve, Sebze Kurutma Hizmetlerinde: Bu alandaki talepler henüz değerlendirme aşamasındadır.
5-Dağyenice Termal Tatil Köyü Projesinde Kullanılmak Üzere: Dağyenice Termal Tatil Köyü Türkiye’de bir benzeri olmayan başlı başına bir vizyon projesidir. Bakanlar kurulunca turizm alanı ilan edilmiş bölge; termal &spa ve welness merkezileri, sağlık ve rehabilitasyon merkezleri yanında tiyatro,opera ve konser etkinlikleri için kültür merkezleri,ticaret merkezi, spor kompleksi, binicilik merkezi, uluslar arası en üst düzeyde golf sahası yer almaktadır.
Konaklama için 4670 yatak kapasiteli konaklama tesisleri çeşitli büyüklüklerde oteller, uzun zamanlı konaklam için otel villalar proje içerisinde yer almaktadır.
Proje sonucunda, yıllık 1 milyar dolarlık dövizin ülke ekonomisine kazandırılması planlanmakta olup;proje için 2 milyar dolarlık yatırım tutarı planlanmaktadır.
6-Bursa Halk Kaplıcaları ve Kür Merkezleri Çalışmalarında Kullanılmak Üzere:
Bursa İline günübürlik olarak gelen tursitlerin ve halkında günlük olarak kullanabilmesi amacıyla açık ve kapalı havuzlar ve kür merkezlerinde sıcak suyun kullanılması planlanmaktadır.
Yürütülen ve devam edilecek bu çalışmalar kapsamında Bursa İl merkezinde 7000, Dağyenice Termal Turizm Bölgesinde 7000 olmak üzere toplam 14000 öngörülmüş; daha sonraki çalışmalar kapsamında bu sayılar il merkezinde 10.000'e çıkarılarak toplam 17.000 yatak sayısı hedeflenmektedir. |
Görüntülenme Sayısı :
4533
Eklenme Tarihi :
16 Nisan 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
29 Aralık 2014 Pazartesi