­ ANTALYA AĞAÇ / AHŞAP İŞÇİLİĞİ | Kültür Portalı

Antalya Ağaç / Ahşap İşçiliği - Antalya

El Sanatları

Ağaç işçiliği, zengin bir orman örtüsüne sahip olması nedeniyle Antalya yöresinde oldukça gelişmiş bir sanattır. Bu sanat, işlenmeye müsait ağaçlardan elde edilen hammaddenin marangozluk aletleri yardımıyla çeşitli ürünlere dönüştürülmesi ameliyesine dayanır. Bu ürünler mutfak araç gereçlerinden, dokumacılık malzemelerine, müzik aletlerinden ev eşyalarına kadar oldukça gelişmiş bir yelpaze gösterir. Mesleği icra eden kişiler genellikle marangoz olarak adlandırılmaktadır. Marangozluk aletleri bıçkı, keser, rende, küştüre gibi son derece basit aletlerdir. Bununla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte elektrikli aletler de marangozlar tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Kaynak: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2010). Dünden Bugüne Antalya. Antalya: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 841    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 15 Aralık 2021 Çarşamba