­ AKSARAY TÜRKÜLERİ | Kültür Portalı

Aksaray Türküleri - Aksaray

Müzik

Halk müziği ve halk oyunları kültürü yörede tüm canlılığını ve renkliliğini sürdürmektedir. Davul, zurna, def, zil, kaşık, bağlama (saz) çalma geleneği yaygındır. Aksaray ağıtları, destanları, türküleri, gerek ezgisi ile gerekse sosyal olayları, sonraki nesillere aktarması ile Türk Halk Edebiyatı'nda ve müziğinde önemli bir yer tutar. Aksaray’ın “Osman Abim Evde mi?”, “Güvercinim Süt Beyaz”, “Süpürgesi Yoncadan”, “Dam Başında Oturur” türküleri oldukça popülerdir.

Oyunların türkülü olanları da vardır. Türkülü olan oyunların meydanda ya da evde oynananları vardır. Meydan oyunları davul zurna eşliğinde; ev içinde oynanan oyunlar ise def, tepsi, zil, kaşık vb. eşliğinde söylenen türküler ile oynanır. “Çil Keklik, Dam Başında Hereni, Dört Ayak, Horozum Ala Bula, Sinsin” bu oyunlardan bazılarıdır.

Görüntülenme Sayısı : 7473    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Aralık 2020 Perşembe