­ ANKARA HAMAM KÜLTÜRÜ VE TARİHİ HAMAMLAR | Kültür Portalı

Ankara Hamam Kültürü ve Tarihi Hamamlar - Ankara

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

Yüzyıllardan beri insanların temizlenme ihtiyacını gidermek amacıyla inşa edilen büyük yıkanma mekânlarına hamam adı verilir. Hamam kelimesi Arapçada “ısıtmak, sıcak olmak” anlamındaki “hamam” kökünden üretilmiştir. Anadolu kültürünün oldukça önemli bir parçası olan Hamam, Tarih sahnesine 6 bin yıl önce Sümerlerle çıkmış, ardından tarihte adı geçen hemen her medeniyetin kültürel bir parçası olmuştur.

Türklerin İslamiyeti kabul etmeleri ve temizliğe ait hükümleri uygulamaları neticesinde, İstanbul’un fethinden sonra burada ve Osmanlı Devleti'nin dört bir yanında binlerce hamam yaptılar. Sosyalleşme gibi bir işlevi de olan hamamlar, özellikle Osmanlı Dönemi'nde kadınların ev dışı yaşamı kısıtlı olduğundan, hamamlar kadının ev dışına çıkmasına, eşi dostuyla sohbet etmesine ve eğlenmesine aracı olmuştur.

Ankara’da bulunan tarihi hamamlar

• Eynebey Hamamı Ulus/Ankara,
  • Karacabey Hamamı Hamamönü/Ankara
  • Şengül Hamamı Ulus/Ankara
  • Paşa Hamamı Müzesi Beypazarı/Ankara
  • Havuzlu Hamam Ayaş/Ankara

Kaynak: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2014)

Görüntülenme Sayısı : 7200    Eklenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2020 Çarşamba