­ ANKARA’DA TİFTİK ÜRETİMİ VE GELENEKSEL SOF DOKUMACILIĞI | Kültür Portalı

Ankara’da Tiftik Üretimi ve Geleneksel Sof Dokumacılığı - Ankara

El Sanatları

Sof dokumaları Ankara ili ve İç Anadolu Bölgesi'ne özgü geleneksel dokumalardandır. Türk kültürüne ait en önemli maddi ürünlerden biri olan bu dokumaların bugün evlerdeki sandıklarda özel koleksiyonlarda, yurt içinde ve yurt dışında etnografya müzelerinde en güzel örneklerini bulmak mümkündür. Bu ürünler toplumun sosyal yapısını gösteren en değerli belgelerdir. Tiftiğin el sanatları çerçevesinde değerlendirilmesi, el sanatlarında kullanım alanlarının geliştirilmesi ve bu konuda gereken önemin verilmesi gerekmektedir. Ankara merkezli olarak tiftik ve sof konusunda araştırmalar yapmak ve sof kumaşının tanıtımını sağlamak amacıyla “Tiftik ve Sof Araştırma ve Geliştirme Derneği” kurulmuştur. Dernek sof kumaşının üretiminin ve kullanımın yaygınlaştırılması için önemli çalışmalar yürütmektedir.

Kaynak: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2014)

Görüntülenme Sayısı : 1320    Eklenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Aralık 2021 Perşembe