­ IĞDIR YÖRESEL GİYİMİ / ARAŞQIN / KOFİ - BAŞLIK | Kültür Portalı

Iğdır Yöresel Giyimi / Araşqın / Kofi - Başlık - Iğdır

Giyim Kuşam

Anadolu’da da çok yaygındır bir mukavva veya karton parçasının başın yapısına göre yapıştırılarak kısa konik-silindir şeklinde yapılır. Kumaşla kaplanır. Alın kısmına altın ve diğer ziynet eşyaları takılarak süslenir. Gelinler uzun ve enli bir örtü ile çene altından gelecek şekilde baş üstünden dolanacak Kofiyi kapatırlar. Ama ziynetlerini gösterirler. Kofinin kaplandığı kumaşın rengi altın-gümüş gibi değerli tabuları daha kolay gösterecekrenkten seçilir. Araşqın daha ziyade yerleşik kültüre özgüdür. Azerbaycan kökenli kültürde taç ve işlemeli tül daha yaygın kullanılır. Iğdır’da her ikisi de tercihe göre kullanılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 1232    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2021 Salı