­ BALIKESİR ASKERLİK GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Balıkesir Askerlik Gelenekleri - Balıkesir

Gelenekler-Görenekler

Askerlik çağı gelen ve askerlik kağıdı gelen gençler akrabaları ve komşuları tarafından toplu olarak her öğün ayrı evde olmak üzere yemeğe davet edilirler. Her genç helalleşip evinden ayrılırken işleri yolunda gitsin diye arkasından su dökülür. Askere gidecek gençlerle, köy halkı köy meydanında toplanır ve köy imamı çağrılarak dua edilir. Bu törene gelenler askere gidecek gençlerin cebine para koyarlar. Gençler askere uğurlandıktan sonra askere giden gençlerin evleri ziyaret edilir. Askere giden gencin evine huzur içinde dönmesi için gencin ailesi tarafından sıvık hamurdan saç üzerinde çırpma pişirilerek bu hamur işi komşulara dağıtılır. Bu olaya “Döndürme” de denilmektedir. Yörede askerliğini yapmayanlar çocuk ve cahil sayılmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 1609    Eklenme Tarihi : 07 Mayıs 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 10 Aralık 2020 Perşembe