­ ATLAR TÜRKÜSÜ | Kültür Portalı

Atlar Türküsü - Konya

Türkülerimiz ve Hikayeleri

Gır at da dir ki, ben atların başıyım / Ağalar elinde gezer taviz guşuyum / Issız viranede can gurtaran kişiyim / Topların sesini duydukdan giri / Üzengi böğrüme değdikden giri  / Yağız at da dir ki, bağlaman beni guruya / Üstüme binen yiğidi Allah goruya / Gidersem ileri, dönmem geriye / Bir kere başımı goydukdan giri / Topların sesini duydukdan giri /  Üzengi böğrüme değdikden giri / Doru at dir ki, ben donumu satarım / Üsdüme binen yiğidi alır atarım / Başık sıkıya gelirse / Ezderhayı yıkarım / Topların sesini duydukdan giri  / Üzengi böğrüme değdikden giri / Al at da dir ki, nice olur halimiz / Cinsimizden çatal olur dilimiz / Girersek gavgayı çıkar ölümüz / Topların sesini duydukdan giri / Üzengi böğrüme değdikden giri / Gula at da dir ki, at goymadım goğuşda / Ne onbaşıda, ne de çavışda / Ne düğünde, ne de bayramda / Topların sesini duydukdan giri / Üzengi böğrüme değdikden giri / Kötü gısrak da dir ki / Ağamı öldürür ganını içerim, / Yönüm samanlığa döndükden giri.

Açıklamalar:

Derleme yılı: 1957, Eğribayat Köyü / Nafiye Hala adlı bir kadından...

Başka bir kaynakta görmediğimiz, "enteresan" diye tanımlanan bir Konya Türküsüdür. Bir savaş türküsü olduğu bellidir. Atların savaştaki, günlük özelliklerini konu almaktadır. Enteresanlığı da burdan kaynaklanmaktadır. Türkler atlı bir ulus... At ile özdeşleşmiş bir ulus. Bu türkü, Türklerin atla ilgili deneyimlerini kapsamaktadır. Atların "donları" yani tüy renkleri, acaba taşıdıkları ırkın özelliklerini gerçekten yansıtıyor mu? Yansıtıyorsa da yansıtmıyorsa da üstünde araştırmayı gerektirecek bilimsel bulguları gerektirecek bir takım işaretler taşıyan bir türküdür...

Kelimeler:

• Gır at: Kır at
  • Taviz guşu: Tavuş Kuşu
  • Yağız at: Siyah at
  • Guru: Kuru (burada kuru yemlerle besleme anlamında)
  • Giri: Geri (sonra anlamında)
  • Dorat: Doru At, kahverengi tonlarında
  • Ezderha: Ejderha
  • Dir: Der
  • Gula at: Çok açık kahve bej renkli at
  • Goymadım: Koymadım
  • Goğuş: Koğuş, kovalamak (burada yarış anlamında)
  • Gısırak: Kısrak

Görüntülenme Sayısı : 1738    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Haziran 2020 Pazartesi