­ BAKIRCILIK | Kültür Portalı

Bakırcılık - Antalya

El Sanatları

Hammaddesi maden olan sanatlardan birisi olan bakırcılık bakırın çeşitli alet ve gereçler yardımıyla şekillendirilerek işlenmiş materyale dönüştürülmesi işlemdir. Anadolu sanatında önemli bir yeri olan bakır, süslemeye çok elverişli bir madendir. Özellikle günlük kullanıma dönük çeşitli eşyalarda (mutfak eşyası, süs eşyası, takı, mimari bezeme vb.) bakır malzeme yaygın olarak kullanılmıştır. Ayrıca harp sanayi ve para amacıyla da bakır kullanılmıştır. Bakırcılık unutulmaya yüz tutmuş ve yok olma sürecine girmiş geleneksel el sanatlarımızdan birisidir.

Bu sanat kent merkezinde yer alan ve Demircileriçi adı verilen çarşıda yaşatılmaktadır. Bakır eşyaların mutfak araç ve gereci olarak kullanımı büyük ölçüde tarihe karışmıştır. Ancak restoran, otel ve lokanta türü işletmeler bakır mutfak araç ve gereçlerini bir ölçüde kullanmaya devam etmektedir. Bakır eşyalar özellikle kentli halk ve turistler tarafından dekoratif amaçlarla kullanılmaktadır.

Kaynak: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2010). Dünden Bugüne Antalya. Antalya: Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 1007    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Ocak 2022 Çarşamba