­ BAYRAM GELENEKLERİ - MUHARREM AYI | Kültür Portalı

Bayram Gelenekleri - Muharrem Ayı - Isparta

Gelenekler-Görenekler

Muharrem ayında sünnî inancına bağlı topluluklar arasında sadece aşure tatlısı pişirilip, komşulara dağıtılırken alevî inancına bağlı topluluklar arasında ise çeşitli gelenekler uygulanmaktadır. Yörede muharrem ayı ile ilgili görülen belli başlı inanışlar şunlardır:

Muharrem ayında Nuh’un gemisi karaya oturmuştur. Nuh (a.s.)’un gemisinin karaya indiği günde pişirilen yemeğin adı aşuredir.

Hz. İmam Hüseyin Kerbela’da Muharrem ayında şehit edilmiştir. Alevî inancına bağlı topluluklar, on iki gün muharrem orucu tutarlar. Muharrem ayı boyunca başta su olmak üzere çay vb. içecekler içilmez ve hayvan ürünlerinin hiçbirisi yenilmez. Hz. İmam Hüseyin Kerbela’da on iki gün susuz kaldığı ve şehit olduğu için, yörede on iki gün boyunca yas tutmak amacıyla teyp ve radyo dinlenilmez, televizyon seyredilmez, aynaya bakılmaz, tıraş olunmaz. Muharrem orucu öğleyin yemek yenildikten sonra dedelerin önderliğinde toplanan taliplerin dualar okuması ve üç defa tuz yalamaları suretiyle başlamış olur.

Muharrem ayının başlamasından itibaren her dede, talipleri ile birlikte her gün bir talibin evinde toplanarak, Kerbela olayı hakkında bilgi verir. On ikinci günün sonunda, öğleyin "selemname" denilen duayı dede ve talipleri sesli bir şekilde okurlar. "sakka suyu" denilen su dualanarak müritlere dağıtılır ve su içildikten sonra tuz yalanır. Daha sonra yine dua okunarak aşure yenir. Böylece Muharrem orucu sona ermiş olur.

Kaynak: http://www.ispartakulturturizm.gov.tr/TR,71002/adet-gelenek-ve-gorenekler.html adresinden, 08.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 1807    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Haziran 2020 Perşembe