­ BİBEN, SAĞIRLI VE GÖKÖMER KÖYLERİ EFSANELERİ | Kültür Portalı

Biben, Sağırlı ve Gökömer Köyleri Efsaneleri - Ordu

Efsaneler

Ordu merkez ilçeye bağlı yan yana üç köy bulunmaktadır. Bu üç köyün adları şöyledir: Sağırlı Köyü, Biben Köyü (yeni ismi Zafer köyü) ve Gökömer Köyü. Efsaneye göre köylerin bu isimleri alışları bir salgın hastalıkla ilgilidir. Hastalık halk arasında davun olarak bilinen taun (veba)’dur. Davun hastalığı bir bulaşınca önüne geçmenin imkanı yoktur. Çok hızlı bir şekilde yayılır, canlı ne varsa hepsinin hayatına son verir.

Ordu'nun merkez köylerinde davun hastalığı salgını çıkar. Çok kısa bir zaman içerisinde yayılır. Köylerde ocakları söndürür. Çok sayıda insan ölüp defnedildikten sonra salgının geçtiği anlaşılır. Köyün birinde tek bir kişi kalır. Tepeye çıkıp karşı köylere doğru seslenmeye başlar: ”Karşı köyün halkı, sizin köyde kim kaldı?” Karşı köyden: “Gök Ömer kaldı, bir Gök Ömer kaldı.” diye cevap gelir. Diğer köye seslenir. Karşıdan bir adamı gördüğü halde bir türlü cevap alamaz. Kendi kendine: “Herhalde bir sağır kalmış.” der. Bu defa Gök Ömer ilk seslenen kişiye: ”Sizin orada kim kaldı?” diye sorar. O da: “Bi ben kaldım, bi ben kaldım.” Şeklinde cevap verir. Bu olaydan sonra köylerin ismi duruma uygun olarak Sağırlı, Biben ve Gökömer kalır.

Kaynak: Ordu Efsaneleri/Ordu Folklorundan Damlalar-Sıtkı ÇEBİ

Görüntülenme Sayısı : 3692    Eklenme Tarihi : 17 Temmuz 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Kasım 2020 Salı