­ TEKİRDAĞ BİLMECELERİ | Kültür Portalı

Tekirdağ Bilmeceleri - Tekirdağ

Mani - Bilmece

Bilmeceler Tekirdağ’da bilmeceler; kızlar, kadınlar ve erkekler arasında kış gecelerinde, akşam sohbetlerinde, çeşitli eğlence toplantılarında, evlenme, sünnet törenlerinde bulgur çekme, yufka açma, salça yapma, hasat zamanı imece ve arkadaş toplantılarında sorulmaktadır. Bilmeceler genellikle boş zamanlarda, neşeli ortamlarda sorulur. Toplantılarda bilmeceleri büyükler sorar küçükler cevaplar. Bilmece sorma için özel bir toplantı yapılmaz. Tekirdağ’da bilmece soranlara özel bir ad verilmez. Şehirlerde bilmece sorma eskiye oranla azalmıştır. Köylerde azalmakla birlikte sürmektedir. Tekirdağ bilmecelerinden örnekler:

• Dağ doruğunda Çilli Fatma (Badem)
  • Ağaç üstünde kilitli sandık ( Ceviz)
  • Üstten ot biçerim Altından su içerim. (Koyun)

Kaynak: http://www.tekirdagkulturturizm.gov.tr/kaliplasmis-sozler.html adresinden, 21.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 1125    Eklenme Tarihi : 21 Temmuz 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Aralık 2021 Cuma