­ KARS BİLMECELERİ | Kültür Portalı

Kars Bilmeceleri - Kars

Mani - Bilmece
  • Unsurun Bilinen Diğer Adları: Lugaz, Tapmaca, muamma Unsuru
  • Uygulayan Grup, Topluluk ve Kişiler: Anonimdir. Kars merkeze bağlı köyler, ilçe merkezleri ve bağlı köyler.
  • Unsurun Kısa Tanımı: Duraksız hece ölçüsüyle söylenen aliterasyon redif, yarım, tam, cinaslı kafiyeyle kurulabilen tek dizeden alt dizeye kadar oluşabilen anonim halk edebiyatı ürünüdür.
  • Unsurun İldeki Coğrafi Dağılımı (İlçe/Köy): Kars merkeze bağlı köyler, ilçe merkezleri ve bağlı köyler.
  • Unsurun Korunmasına Yönelik Olarak Önerilen Koruma Önlemleri: Bilmece derleme çalışmasının yapılması, bilmece yarışmalarının yapılarak yöreye ait bilmecelerin ezberlenerek yeni kuşaklara aktarılmasını sağlamak. Yapılan çalışmaların kitap haline getirilmesi.
  • Konu İle İlgili İlde Bulunan Kurum/Kuruluşlar (Üniversitelerin İlgili Bölümleri, Araştırma Merkezi, Enstitü, Sivil Toplum Kuruluşları): Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Halk Edebiyatı Bölümü.

Kaynak: Kars Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 2783    Eklenme Tarihi : 08 Mayıs 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Aralık 2020 Çarşamba