­ CAMUŞ HALAYI | Kültür Portalı

Camuş Halayı - Tokat

Halk Oyunları

Yöre insanı genellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Hayvanların bakılması beslenmesi ayrı bir iştir. Yörede çok sevilen bir gencin düğünü yapılırken, camuşların birbiriyle dövüşmesini ve onları ayırmak için verdiği mücadeleyi, hayvanları damatlık elbisesiyle ayıran gencin ölümünü ve nişanlısının ölümüne duyduğu hasret ve özlemi bir ağıtla bu oyun dile getirmektedir. Sadece erkekler tarafından oynanmaktadır. Oyun, ağırlama ve yelleme olmak üzere iki bölümlüdür.

Bugün günlerden salıdır salı Sallan gel sevdiğim sarılak bari Sarı teneşire sardılar yari Sarı kömüş yareledi benim yarimi Eğri büğrü boynuzları döktü kanını Bugün günlerden cuma akşamı Benim bu yarimin hali başka mı Benim yarim öldü öldürün beni Sarı kömüş yareledi benim yarimi Eğri büğrü boynuzları döktü kanını Bugün günlerden cumadır cuma Yarim hamama gidersen kınana yuma Ben seni sevdim ellere deme Sarı kömüş yareledi yarimi Eğri büğrü boynuzları döktü kanını Bugün günlerden pazardır pazar İmam muhtar gelmiş cehizim yazar Sarı kömüş niçin böyle mi azar Sarı kömüş yareledi benim yarimi Eğri büğrü boynuzları döktü kanını...

Görüntülenme Sayısı : 743    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Ocak 2022 Salı