­ IĞDIR YÖRESEL GİYİMİ / ÇARIK / YEMENİ | Kültür Portalı

Iğdır Yöresel Giyimi / Çarık / Yemeni - Iğdır

Giyim Kuşam

Yöremiz kadınlarının ayaklarına giydiği eski giysi çarıktır. Bütün Anadolu’da olduğu gibi Iğdır’da da çarık en eski ayakkabıdır. Ancak bu yerleşik kültürde hâkimdir. Göçebe kültürlerle (Azerbaycan ve Kafkasya) yemeni ve diğer deri menşe ili ayakkabılar da ilimize girmiştir. Sovyet Rusya hâkimiyeti zamanında Azerbaycan ve Kafkasya kadınlarında yaygın olarak çarık ve yemeninden stilize edilmiş olarak pisi, giyilmişse de bu bale ve balerin kültürünün bir ihtiyacından doğmuştur. Günlük hayatta kullanılırlığı olmadığı için Iğdır’da yaygın ve hâkim olan yemeni ve çarıktır. Halk oyunlarında daha yaygın olan yemeni ve türleri kullanılır.

Görüntülenme Sayısı : 753    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2021 Salı