­ IĞDIR'DA ÇARŞAMBA GÜNÜ | Kültür Portalı

Iğdır'da Çarşamba Günü - Iğdır

İnanışlar

En eski Türk inanç sisteminin bakiyesi olarak “Nes” yani uğursuzdur.Bu inanıştan çeşitli çarşamba adetleri doğmuştur; Gara Çarşanba, Kül Çarşanba, Gül Çarşanba, Gözel Çarşanba, Su Çerçenbesi, Yel Çerçenbesi, Evvel Çerçenbesi, Ahir Çerçenbe gibi.

Bunlardan bu yörelerde Ahir Çarşamba'ya önem verilir.21 Marttan önceki salıyı, çarşambaya bağlayan geceye Ahir Çarşamba; yılın ahir tek günü denir. Bu gece evlerde ve mahallelerde öbek öbek ateş yakılır. Kızların bu gece bahtlarının açılacağına inanılır: "Gızlar diyer atıl matıl çarşamba Ayna tekin bahtım açıl çarşamba" gibi deyişleri tekrarlayarak eğlenirler.

Görüntülenme Sayısı : 2003    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 04 Ekim 2021 Pazartesi