­ ÇILDIR GÖLÜ DİBİNDEKİ ESKİ ŞEHİR | Kültür Portalı

Çıldır Gölü Dibindeki Eski Şehir - Ardahan

Efsaneler

Eskiden Çıldır Gölü'nün dibinde bir şehir varmış. Buranın beyi Akçakale'de oturuyormuş. Çukurda kurulmuş olan bu şehrin dokuz burma musluklu çeşmesi varmış. Bey "Gece gündüz çeşmeden su alanlar sakın çeşmeyi kapatmayı unutmasınlar yoksa şehri su basar" demiş. Şehirde kadın erkek bu buyruğa uyarmış.

Bir gün akşamın karanlığı basmışken çeşmeden su doldurmakta olan bir kıza yedi yıldır gurbette olan ağabeyinin geldiğini müjdelemişler. Dokuz burma musluklu çeşmenin bir musluğundan su dolduran kız sevindiğinden evine koşup giderken burmayı kapatmayı unutmuş. O gece karanlığında çukur yerlerdeki evleri su basmış ve dokuz burmalı çeşmenin yeri de kalboymuş.

Evi biraz yüksekte olanlar işin farkına varınca çoluk çocuğun elinden tutarak hiçbir eşya almadan yokuş yukarı kaçmışlar. Ertesi gün şehirden ancak kilisenin kümbeti görülmüş ve akşama kadar onlar da sular altında kalmış Şehirden sağ kurtulup kaçanlar Akçakale adasına gelmişler.

Çıldır Gölü işte dibindeki o dokuz burmalı çeşmenin suyundan ortaya çıkmıştır. Eğer (Güneydeki) Taşbaşı'ndan bu gölün ayağı Zarşat'a doğru akmasaydı Akçakala adası ile öteki köyleri de su basacağına inanılır.