­ ÇIRA | Kültür Portalı

Çıra - Tunceli

Gelenekler-Görenekler

Alevi inancı açısından derin bir mana ifade eden çıra, özellikle Perşembeyi Cumaya bağlayan gece evlerde, ziyaretlerde yakılan, Kuran’ı Kerim’in Nur Suresi 35., 36. ve 37. ayetlerine binaen yapılan ve daha çok tasavvufsal bir yorum derinliğiyle anlam kazanan inançsal yapının ritüellerinden biridir. Çıra bölgede farklı bir şekilde yapılmaktadır. Özellikle ‘miaz’ denilen (buna gömbe de denilir) insanlara dağıtmak üzere kalın yağlı ekmek yapılır. Miyaz yapıldığı zaman, yağı alınıp, genellikle beyaz bir bez, 1, 3, 5, 7, 12, 14 veya 40 gibi parçalara bölünür ve bölünen parçalar bu yağa batırılır. Bazı zaman kesilen kurbanın yağına batırılır. Çıra evlerde, ziyaretlerde yakıldığı gibi mezarlarda da yakılır. Çıra, çerağ olarak da ifade edilir.

Görüntülenme Sayısı : 3269    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 12 Kasım 2021 Cuma