­ FOTAK | Kültür Portalı

Fotak - Tokat

Oyun

Tokat’ın genelinde oynanan, erkeklerin tercihi bir oyundur. Oyunda kullanacağımız her iki tarafı düz, oval şeklindeki herkesin kendine ait olan taşlar arkadaşlar arasında birbirine gösterilir (Gösterilme amacı ise, taşların birbiri ile karışmaması içindir.) Daha önceden oyun için seçilmiş olan küçük konserve tenekesi, oyun alanımıza çizilmiş olan yuvarlak bölmenin içerisine yerleştirilir. Tenekenin 2.5-3 metre uzağına yatay şekilde düz bir çizgi çekilir.

Ebenin seçimi için tekerleme söylenir. "Ooooo portakalı soydum, başucuma koydum, ben bir yalan uydurdum, duma duma dum. Kırmızı mum, açıldı sandık, döküldü fındık, gelin hanım sen bu oyundan çık çıka çıka çık."

Tekerleme sonucunda ilk çıkan öğrenci ebe olarak belirlenmiş olur. Oyunun oynanmasına başlandığında ise oyuncular tenekenin karşısındaki çizgide sıralanırlar. Ebe tenekeye yakın bir yerde durur. Çizgideki oyuncular ellerindeki taşları herkes aynı anda olmak şartı ile tenekeyi devirebilmek için tenekeye doğru atarlar. Tenekeyi devirmek önemlidir. Fakat tenekeyi kimin devirdiği kayda alınmaz. Teneke devrildiği an ebe ve oyuncular harekete geçerler.

Oyuncuların amacı; ebeye yakalanmadan kendi taşlarını attıkları yerden alıp çizgiye dönmektir. Ebenin amacı ise; tenekeyi işaretli olan yuvarlağa geri koymak ve bu arada henüz taşını alıp yerine dönmeyi beceremeyen oyuncuyu yakalayarak ebelikten kurtulmaktır. Oyun aynı şekilde sürekli ebe değişikliği ile devam eder.

Görüntülenme Sayısı : 1934    Eklenme Tarihi : 27 Ocak 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Ekim 2021 Salı