­ BİLECİK ÇÖMLEKÇİLİĞİ | Kültür Portalı

Bilecik Çömlekçiliği - Bilecik

El Sanatları

Bilecik Pazaryeri İlçesi Kınık Köyü’nde yaklaşık yüzyıldan beri kuşaklar arasında miras yoluyla gelen toprak ürünleri, eşya yapımcılığı, “çömlekçilik” gittikçe yaygınlaşarak gelişmiştir. Önceleri yalnızca su kabı, sürahi ve testi yapılırken günden güne ürünler çeşitlenerek çoğalmıştır. Çanak-Çömlek yapımıyla uğraşan atölye ve insan sayısında da önemli artışlar görülmüştür.

Kınık Köyü yakınlarında çıkan kırmızı kil çeşitli işleme aşamalarından geçirildikten sonra karıştırılarak kalitelendirilir ve helezondan geçirilerek vakumlandırılır; şekillendirmeye hazır hale gelen çamur el ile işlenip fırınlanır. 1996 yılına kadar çömlekler dış yüzeylerine işleme ve süsleme yapılmadan imal ediliyordu. Şimdi ise dış yüzey süslemelerinin uygulamaya başlaması ile çömlek süslemesi de yaygınlık kazanmıştır.

Kınık Köyü’nde üretilen çömleklerin pazar alanı gittikçe genişlemeye başlamıştır. Bilecik, İzmir, Bursa, Ankara, İstanbul gibi şehirlerin yanında daha birçok yörelerimizde de rağbet görmüşlerdir. Son zamanlarda tanıtım faaliyetleriyle paralel olarak yabancı turistler ve yabancı ülkelerden de talepler alınmaya başlamıştır. Artan talebe bağlı olarak çok değişik tür ve boyutta ürünler üretilmeye başlanmıştır. Toprak eşya üretimi bir el sanatı olmak yanında Kınık Köyü için aynı zamanda bir gelir kaynağıdır. Yaklaşık 100 kişi sürekli olarak bu alandaki üretim faaliyetlerinin içinde bulunmaktadır. Köyün toplam gelirinin yüzde 90 kadarı bu faaliyetlerden sağlanmaktadır.

Görüntülenme Sayısı : 5737    Eklenme Tarihi : 11 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 28 Eylül 2020 Pazartesi