­ DEFNE SABUNU YAPIMI | Kültür Portalı

Defne Sabunu Yapımı - Hatay

Doğal Semboller

Defne(Ğar) Sabunu: Ana maddesi bitkisel ve/veya hayvansal yağların, yağ asitlerinin alkalilerle reaksiyon sonucunda elde edilen genellikle temizleyici olarak kullanılan bir maddedir. Defne ağacının meyve (Fructus Lauri) ve yapraklarından elde edilen defne yağı (Oleum Lauri) sabun imalatında ve hekimlikte kullanılır. Meyvesi Fiorivente Alkolatının bileşimine girdiği için mideyi rahatlatıcı, terletici ve idrar sökücü olarak, ayrıca romatizmal ve cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan defne yağı ve yaprakları son yıllarda dış ülkelere ihraç edilmektedir. Normal iklim koşullarında yıllık defne yağı rezervi Hatay bölgesinde yapılan son araştırmalara göre 150-250 ton civarındadır. Defne yağını çıkaran herhangi bir sanayi kuruluşu yoktur. Bu yağ, köylüler tarafından basit usuller ile 8-12 saat kadar haşlanarak çıkarılır. Bu yağlarla ve katkı maddeleri ile sabun üretimi yapılmaktadır. Antakya’da en az 150 yıldan beri taş kazanlarda sabun üretildiği bilinir. Bu işi yapan kişi sayısı çoktur ve yaygın olarak yapılan yerlerden biri de Harbiye’dir.

Kaynak: KALAYCIOĞLU,M. (2011) Hatay Halk Bilimi. Hatay.Antakya Belediyesi Kültür Yayını

Görüntülenme Sayısı : 7100    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Ekim 2020 Pazartesi