­ DEVE OYUNU | Kültür Portalı

Deve Oyunu - Tokat

Oyun

Yörede genellikle koyunların kuzuladığı döl alma mevsimi denilen Şubat-Mart aylarından başlayarak toprağın canlandığı bereketin, bolluğun çoğaldığı bu dönemlerde davul ve zurna eşliğinde erkeklerin oynadığı bir sıra gezme oyunudur. Oyunda kız kıyafeti giyinmiş erkek oyuncular, söyleyici (okuyucu), kahya, yöreye göre dede, aşık gibi kişiler vardır. İki kişinin sırtlarına merdiven konularak ön tarafa bir kazma ile deve başı yapılır ve zil takılır. Kilim, cecim gibi malzemelerle üstü kapatılarak ortaya bir semer konulur ve deve yapılır. Davul ve zurna ile söyleyici oyuna iştirak eden oyuncularıyla birlikte bütün köyü gezer ve her evin kapısında; “Hey hayadan hey hayadan Yılan çıkmış kayadan Yoksulluktan gelmedik Adet kaldı sayadan (atadan)” der ve oyunlar oynanır. Seyredenlerin kızlarını kaçırmak isterler. Gülünür, şakalaşılır, taklit veya çeşitli yiyecek vermekle cezalandırılır. Toplanan hediyeler köyün en fakirine verilir veya yemek yapılarak hep birlikte yenilir.

Görüntülenme Sayısı : 1130    Eklenme Tarihi : 11 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 11 Ocak 2022 Salı