­ DEVE SÜSÜ YAPIMI | Kültür Portalı

Deve Süsü Yapımı - Çanakkale

El Sanatları

Deve güreşleri, Çanakkale’de ilgi çeken etkinliklerin başında gelmektedir. Deve güreşlerine katılan develer büyük bir özenle süslenirler. Çanakkale’deki develerin süslerini, Çan ilçe merkezinde yaşayan Gürer ailesi üretmektedir. Deve süslerini oluşturan takımın ana parçaları: Aşırtma, ibik, aynalı arka süs (2 adet) ve boyunluktan (muskalık) oluşmaktadır. Bunların dışında, tercihe bağlı olarak boyun aşırtması, paça, başlık, zilgor gibi parçalar da deveye takılmak üzere üretilebilmektedir. Deve süslerinin ana malzemelerini, halı, bez, orlon ip, boncuk, pul, zil, yılanbaşı (deniz kabuğu), keçe, deri kemer, demir toka, ayna oluşturmaktadır.

Kaynak: Çanakkale İKTM Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 3397    Eklenme Tarihi : 04 Kasım 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Kasım 2020 Perşembe