­ MARDİN DOĞUMLA İLGİLİ GELENEK VE İNANIŞLAR / DİŞ HEDİĞİ | Kültür Portalı

Mardin Doğumla İlgili Gelenek ve İnanışlar / Diş Hediği - Mardin

Gelenekler-Görenekler

Hedik, bulgurun suda haşlanarak pişirilmesi ile elde edilen bir yemek olup “Diş Hediği”, bebeğin ilk dişinin çıkması nedeniyle hedik pişirilip aile, akraba ve komşular davet edilerek hep birlikte hedik yenmesi ile bebeğin ilk dişlerinin çıkmasının verdiği çoşkuyla bebeğin büyüdüğünde nasıl bir kişi olacağının ve nasıl bir meslek seçeceğinin kestirilmesine yönelik düzenlenen bir geleneksel bir törendir. Bu törenin hazırlıklarına bebeğin ilk dişinin çıkması üzerine başlanır ve belli bir günde hedik pişirilerek konu komşu, eş dost davet edilir.

Gelen konuklar yanlarında bebeğe hediyeler getirirler. Hedik ve hazırlanan diğer yemekler yendikten sonra bebek odanın artasında bir bez üzerine oturtulur ve çeşitli meslekleri simgeleyen makas, ayna, kalem, v.b. eşyalar önüne dizilir. Bebeğin bu eşyalardan hangisini alacağı gözlenir. Her eşyanın farklı anlamı vardır. Örneğin makası alırsa zanaatkar olacağını ve kalemi alırsa okuyacağını göstermektedir. Somut Olmayan Kültürel Miras İl ve Ulusal Envanter (01.0074) listelerine alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 1485    Eklenme Tarihi : 02 Aralık 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 09 Aralık 2021 Perşembe