­ KIRKLARELİ DOĞUM GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Kırklareli Doğum Gelenekleri - Kırklareli

Gelenekler-Görenekler

Doğum; ana-baba, yakınları ve komşuları tarafından her zaman mutlu bir olay olarak algılanmıştır. Öyle ya, eve yeni gelen can, ailenin bundan sonraki yaşamına yeni bir şekil verecek ve o ailenin geleceğe daha iyi bakmasını sağlayacaktır. Bu nedenle, yeni doğan çocuğun özenle büyütülmesi, dışarıdan gelebilecek olası kötülüklerden uzak tutulması gerekmektedir. Bu anlayış doğrultusunda çocukla ilgili birtakım adetler de kendiliğinden gelişmekte ve uygulanmaktadır.

Hamile kadın ekşi yerse erkek, tatlı yerse kız çocuğu doğuracağına inanılır.  Hamile kadının karnı sivri olursa erkek, yassı olursa kız çocuğu doğuracağına inanılır.  Anne sütünün kaçacağına inanıldığından, lohusanın yanında bir başkası süt emzirmez.  Tırnak kesimi çocuğun kırkı çıktıktan sonra yapılır. Kesilen tırnak, babasının cebine konur ve karşılığında para alınır. Babadan alınan bu parayla çocuğa bir şeyler alınır.  Çocuk 6 aylık olunca (kız ise) eline kına yakılır. İlk defa ayakta durmaya başlayıp, ilk adımını attığı zaman “tay çöreği” veya “adım çöreği ” ismi altında bir kutlama yapılır.

Kaynak: Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Araştırmacısı Zekeriya Kurtulmuş tarafından derlenmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 4838    Eklenme Tarihi : 13 Haziran 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Ekim 2020 Cuma