­ DOKUMACILIK | Kültür Portalı

Dokumacılık - Nevşehir

El Sanatları

Yörede bu sanat dalı ile ilgili, meydana getirilmiş çokça ürün bulmak mümkündür. Ürgüp ve Avanos ilçelerinde dokuma sanatının bir türü olan halıcılık oldukça gelişmiştir. Burada  dokunan halılar Türk halıcılığı içerisinde özel bir yere sahiptir. Bölge halıları “Istar “ tezgahında dokunmaktadır. Yöre halılarında çögü ipleri önceleri yünden oluşmasına karşın bu gün eriş iplerden oluşmaktadır.

Geleneksel tarz halılarda üç boy halı tipi görülmektedir. Bunlar

• Sedir Halısı (İnce uzun)
  • Taban Halısı (Uzun ve geniş)
  • Seccadelik Halı (Küçük boy) dan oluşmaktadır.

Halılar renkler bakımından çevrede bulunan doğal (kök) boyalardaki renklerle paralellik gösterir. En çok bulunan renkler yeşilin tonları, siyah, kahverengi, sarı ve vişne rengidir. Motifler olarak daha çok geometrik üç madalyonlu kompozisyonlar ağırlıklıdır. Motifine göre belli başlı halı adları olarak: Göbekli, Harikli, Yılan Bahçesi gibi çeşitlerini sayabiliriz.

Kaynak: http://www.nevsehirkulturturizm.gov.tr/TR,74236/halk-sanatlari.html kaynağından, 01.07.2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 2881    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Kasım 2020 Çarşamba