­ EBRU | Kültür Portalı

Ebru - Antalya

El Sanatları

Özel tekniklerle hazırlanan suyun üzerinde toprak boyalarla oluşturulan desenlerin kâğıda aktarılmasıyla gerçekleştirilen geleneksel bir sanattır. Bu sanatın Orta Asya’da doğduğu ve tıpkı kâğıt gibi İpek Yolu vasıtasıyla batıya aktarıldığı sanılmaktadır. İlk olarak kâğıt süsleme sanatı olarak ortaya çıkan Ebrulu kağıtlar, kitap ciltlerinde yan kağıdı (kapak ile kitabı birbirine bağlayan kağıt) olarak ve devlet belgeleri ve resmi yazışmalarda zemin olarak da kullanılmıştır. Ebru sanatı Osmanlı döneminde altın çağını yaşamıştır. 20. yüzyılda unutulmaya yüz tutan sanat bugün yeniden canlandırılmıştır. Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Antalya’da da ebru sanatının temsilcileri bulunmakta ve bu sanatın yaşaması ve yaygınlaşması için çaba göstermektedir.

Kaynak: Dünden Bugüne Antalya, Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Antalya 2012.

Görüntülenme Sayısı : 638    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Şubat 2022 Cuma