­ BURSA EDEBİYATI | Kültür Portalı

Bursa Edebiyatı - Bursa

Dil

Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Bursa; siyaset, ekonomi ve kültür alanlarında merkez durumunda olmuştur. Bu özelliğini İstanbul'un başkent yapılmasından sonra da devam ettiren Bursa'da birçok şair, yazar, din adamı, düşünür ve bilim adamı yaşamıştır. Bu kişiler sayesinde şehir, edebiyat ve sanat alanlarında tarihte her daim önemli bir yere sahip olmuştur. Bursa da yaşamış edebiyatçılardan Divan Edebiyatı şairlerinden Şair Ahmet Paşa, Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebi, Tanzimat Devri yazarlarından Ahmet Vefik Paşa, Cumhuriyet Dönemi şairlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar gibi edebiyatın bütün alanlarında ürünler veren çeşitli sanatçılar sayesinde Bursa da zengin bir edebi birikim oluşmuştur.

Günümüzde her yıl çeşitli kurumlar ve sivil toplum örgütleri tarafından Edebiyat Günleri, Ahmet Hamdi Tanpınar Anma Günleri, Şiir geceleri, Edebiyat akşamları, v.b çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Günümüzde peryodik olarak her ay veya üç ayda bir, 5 tanesi edebiyat dergisi olmak üzere 80 dergi yayınlanmaktadır. Dergiler dışında Bursa'da edebi kitapların satıldığı yaklaşık 50 kitabevinin bulunması kitap okuma oranının yüksek olduğunun göstergesidir.

Kaynak: KONDAKÇI. Z(2013, 15 Mayıs) Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 2365    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 07 Aralık 2020 Pazartesi