­ EDİRNEKÂRİ | Kültür Portalı

Edirnekâri - Edirne

El Sanatları

Edirnekari lake işleri ahşap, karton ve deri malzeme üzerine boya ve cilayla yapılan motiflerin yer aldığı bir süsleme biçimidir. Bu süslemelerde en çok çiçek, yaprak ya da meyve motifleri kullanılır. Yeşil, açık yeşil, mavi, kahverengi, kırmızı ve açık sarı zemin üzerine işlenen çiçekler tek tek olabilecekleri gibi bir vazo içinde veya ortadan kurdele ile bağlı buket biçiminde olabilir.

Osmanlı Devleti'nin 15. yüzyıldan itibaren uyguladığı bu teknik ilk kez Edirne'de ortaya çıkmıştır. Diğer illere de Edirne'den yayıldığı için sanat ilin ismiyle anılmaya başlanmıştır. Kapı, dolap kapağı, pencere kepengi gibi ahşap yapı elemanlarında oyma kakma boya tekniklerinin tek tek veya bir iki tekniğin bir arada uygulandığı görülür.

Görüntülenme Sayısı : 1442    Eklenme Tarihi : 02 Temmuz 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Ekim 2021 Perşembe