­ EĞRİ OYUNU | Kültür Portalı

Eğri Oyunu - Afyonkarahisar

Halk Oyunları

İhsaniye İlçesi ve dolaylarının oyunudur. Kalabalık gruplar halinde oynanabildiği gibi, iki kişiyle de oynanır. Aksak ritimli bir oyundur, omuz hareketleriyle göbek atma dikkat çekici figürleridir. Bu oyunda kadınca hareketler, gülüşler ve mesajlar çoktur. Oyuncuların birbirlerine yaklaşmalarında omuz vurmaları, gülümsemeleri gösteri yönünden önemli olduğu gibi birbirlerine eda yapma isteğini de belirtir. Zaten oyunun eltiler arasındaki çekişmeye dayalı bir de öyküsü vardır. Bu da halkın kimi olayları türküye maniye döküp, kimi olayları destanlaştırırken, kimi olayları da oyunlaştırdığının en belirgin örneklerinden biridir.

Nazım Bursalıoğlu’nun derlediği öykü İhsaniye ilçesi'ne bağlı Karacaahmet Kasabası'nda uzun yıllar önce yapılan bir düğün sırasında geçer. Düğün yaza rastladığından kına gecesi için üzeri toprakla kaplı olan ve yörede “dam” adı verilen bir ahırın düz olan çatısı seçilmiştir. Düğünlerde eltilerin bir arada oynatılması adet olduğundan düğün sırasında orada bulunan iki elti de oyuna davet edilir. Birbirleriyle geçinemedikleri için kendisinin diğerinden daha maharetli olduğunu göstermek isteyen eltiler kendilerini tefçi kadının çaldığı oyunun ritmine kaptırarak adeta kendilerinden geçerler. Eltilerin oyun sırasındaki coşkusu izleyenlere de yansır ve bu patırtı sırasında dam çöker. İki elti, aşağıda bulun ineklerin arasına düşer. Oyunun etkisinden kurtulamayan eltiler, ineklerin kendilerine zarar vermemesi için bir yandan birbirlerinin omuzlarına vurup “Höst de! Höst de!” diyerek inekleri kendilerinden uzak tutmaya çalışırken, diğer yandan oyunlarını aynı coşku içinde sürdürürler.

Oyunun bağlantı kısmında yer alan “Sallan da sallayalım/ Höst de de oynayalım” sözlerinin de bu öyküden esinlenerek yakıldığı söylenmektedir. "Minarenin alemi Al eline galemi Ben okuyem sen dinle Başımıza geleni. Sallan da sallayalım Höst de de oynayalım Evlerinin önünde Fişne yetişir fişne Bizim eve yakışır Gravatlı enişte Sallan da sallayalım Höst de de oynayalım Masa üstünde roman Okurum zaman zaman Oğlan sana varacam Subay olduğun zaman Sallan da sallayalım Höst de oynayalım Evlerinin önünde Mangal kömürü müsün Elinde dolma galem Banga müdürü müsün Sallan da sallayalım Höst de de oynayalım."

Kaynak: 20.08.2014 tarihinde AKÜ Afyonkarahisar Kütüğü kitabından alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 548    Eklenme Tarihi : 17 Eylül 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 25 Mart 2022 Cuma