­ EHRAM | Kültür Portalı

Ehram - Erzurum

Giyim Kuşam

Ehram; Erzurum'da ehram denince, tamamıyla koyun yününden örülmüş, kadınların dış giysi olarak kullandıkları ve tek parça örtündükleri sokak giysisi akla gelmektedir. Eski Erzurum'da ehramlar çulfalar tarafından dokunurdu. Çulfalar, sokağa diktikleri, 80-90 cm boyundaki tezgaha, ellerindeki iplik yumağını gerer ve ehramı dokurlardı. Ehram dokumacılığında kullanılan iplerin büküm işleri herhangi bir makine kullanılmadan yapılmaktaydı. Ehramlık ipler ne kadar ince bükülmüşse o kadar kıymetli olurdu. Koyunun üzerindeki doğal renkler tercih edildiği için renk olarak siyah, beyaz, kırmızı, boz ve kahverengi yaygındır. Ehramlarda, saat kordonu, pirinç deni, kişmiş çöpü, reyhan dalı, ceviz kanadı, antika, uçan kuş, elma şeleği, yıldızın oynayışı, çark yıldızı, elmas küpe, mercimek, arı dala kondu, ceylan boynuzu, nar çiçeği, mum desteği, saç örgüsü, burma, düz sıra ve tavan örneği gibi motifler kullanılmaktadır. Ehramdan çeşitli günlük giysiler (yelek) ve ev aksesuarları (masa örtüsü) da üretilmektedir.

Kaynak: Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Görüntülenme Sayısı : 2454    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Kasım 2021 Perşembe