­ ELMALI YEŞİL YAYLA YAĞLI GÜREŞLERİ | Kültür Portalı

Elmalı Yeşil Yayla Yağlı Güreşleri - Antalya

Gelenekler-Görenekler

Tarihçe olarak yurdumuzda birinci sırada fakat organizasyon bakımından Kırkpınar’dan sonra ikincidir. Güreş tarihçesi bölge vakıf kayıtlarında “Toramanlar Vakfı” olarak bilinen Hicri 822, Rumi 1419 tarihli Nuh Çelebi’den gelen taşınmaz mal varlığı vakfı yerine birleştirilen bugünkü Yeşil Camii yerinde bulunan Musalla Çevrik diye mahallen anılan arazinin güreş çayırlığı diye vakfiye hududunu belirlemiştir.

Güreş tarihçesi çok eski yıllara kadar gittiği sanılmaktadır. Günümüzde dahi düğünlerde, hıdrellez şenliklerinde hala güreş yapılan yörelerimiz olduğu göz önüne alınırsa, bu güreşlere daha önceleri genç neslin tamamına yakınının katıldığı da söylenebilirse ki söylenebilir- şu anda 50-60 yaş arasındaki büyüklere sorulsa, hepsi köy meydanlarında “kıl potor” ile güreş yaptıklarını söylerler: öyle ise bu güreş geleneğinin amacı sağlıklı, sportmen ve ahlaklı bir nesil yetiştirmektir diyebiliriz.

Elmalı’da bu geleneği en iyi sürdüren bölgelerimizden biridir. Güreşlerin bir başka yönü de, güreş yapılan yöre halkının maddi ve manevi desteği ile yine yöre halkına fayda sağlayacak eserlerin yapılmış olmasıdır. Tespitlere göre Elmalı’da son otuz yıl içinde güreş gelirleri ile Elmalı Lisesi 1. Kat yapımı, Elmalı Devlet Hastanesi, Elmalı içme suyuna Yardım, Spor Tesisleri, Elmalı Müzesi yapımları için maddi kaynak sağlanmıştır. Elmalı Güreşleri bir kültür ve sanat şenlikleri olarak sürmektedir. Akşamları bir eğlence ve festival havasında geçmektedir. İlçe halkı ve köylerden gelenler özel likle 1975’li yıllara kadar “Mehter Takımını” ve seyirlik oyun olan “Hart Hart Deveyi” izlemek için Cumhuriyet Meydanı'nı doldururlardı.

Günümüzde ise, güreşlerin başlangıcından bir hafta öncesinde sempozyumlar, sergiler düzenlenmektedir. Güreş günlerinden birkaç gün öncesi, akşamları sanatçılar davet edilerek halk konserleri verilmektedir. İlimiz Tarihi Elmalı Yeşil Yayla güreşleri her yıl Eylül ayının ilk haftası yapılmaktadır. 2012 yılı itibari ile 660'ıncısı yapılmıştır.

Kaynak: Dünden Bugüne Antalya, Antalya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları, Antalya 2012.

Görüntülenme Sayısı : 6123    Eklenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2020 Çarşamba