­ EREN GÜNÜ | Kültür Portalı

Eren Günü - Denizli

Efsaneler

Denizli’nin Beyağaç İlçesi, Sandıras Dağı, Çiçekbaba zirvesine yakın bölgedeki Kartal Gölü çevresinde yaklaşık yedi asırdır yöre halkı tarafından yapılan Yörük-Türkmen kültürüne özgü Eren Günü etkinlikleri yapılmaktadır. Kaynağı Orta Asya kurgan mezarları kültürüne dayanan ve bu kültürün devamı niteliğinde olan Eren Günü etkinliğinde; bir gün önce Kartal Gölü bölgesine çıkılır ve burada kurulan çadırlarda konaklama ve çadır ziyaretleri yapılır. Ertesi sabah şafak vakti Eren Dede Türbesi ziyareti yapılır, dualar okunur, dilekler tutulur, türbe çevresinde turladıktan sonra kurban kesilip, pişirilip yenmesiyle etkinlik son bulur. Bu etkinliklerde farklı yerlerden gelenler ile kaynaşma sosyal açıdan önemlidir. Eren Günü 1994 yılından bu yana Beyağaç Belediyesi’nde festival olarak yürütülmektedir.

Görüntülenme Sayısı : 2400    Eklenme Tarihi : 02 Ekim 2014 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 31 Ocak 2023 Salı