­ ANKARA YÖRESEL GİYİMİ / ERKEK GİYİMİ / MEMUR KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Ankara Yöresel Giyimi / Erkek Giyimi / Memur Kıyafetleri - Ankara

Giyim Kuşam

Ankara’daki memur kıyafetleri, yüksek, orta ve küçük dereceli memur kıyafeti olmak üzere üç grupta incelenebilir. Yüksek dereceli memurlar setre pantolon ile beş santimetre yüksekliğinde dik veya uçları kelebek yakalı gömlek giyerdi. Gömleklerin yakalarına boynun arkasından iliklenen hazır uzun kravat veya papyon kravat bağlar, bunları mücevherli iğneleri ile tuttururlar, gömlek ve pantolon üzerine de göğsü kapalı bir yelek giyerlerdi. Başlarına kalıplı fes (daha sonraları hasırlı fes) ve ellerinde şık bir baston bulunurdu.

Orta dereceli memurlar, setre pantolon veya ceket pantolon ile kolalı gömlek yerine basma işlik giyerlerdi. Şık bir görünüm sağlamak için bu işliğin üzerine düz ya da pastalı, kolalı patiskadan bir jile takarlardı. Bu jileler üzerine dik veya ucu kıvrık kolalı bir yakalık ve beşparmak genişliğinde uçları kıvrık kolalı kolluk ile boyunun arkasında iliklenen hazır kravat takılır ve üstüne yelek giyilirdi. Başlarına da şıllık fesleri denilen feslerden takarlardı. Küçük memurların kıyafetleri ise karışıktır. Genellikle elifiye giymekle beraber, bunun üzerine ceket giyenlerde bulunurdu. Bu grupta yer alan memurların başlarında sarıksız dal fes bulunması şarttı.

Görüntülenme Sayısı : 1353    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Kasım 2021 Salı