Kastamonu Evlilik Gelenekleri - Kastamonu
Gelenekler-Görenekler
Düğünler konusunda Kastamonu ve çevresi, eski örf ve adetlere küçük değişimlerle bağlıdır. Köylerde evlenmeler birbirini görmeden ve tanımadan yapıldığı şehir merkezlerinde her geçen gün değişerek düğün törenleri sade bir şekil almıştır.
Evlenme çağına gelen erkeğin aile büyüğü olan baba kızı oğluna ister. Kızı evvelden bilinmeyen erkeğin annesi ve komşular görücülüğe giderler. Gelinlik kız misafirlere hizmet ederken görücüler kıza dikkatle bakarlar. Görücüler beraberlerinde çörek, şeker ve kızın başına örtmek için oyalı yazma götürürler. Eğer kız ailesi görücüye gelenleri beğenmiş, kızlarını vermeyi düşünmüşlerse, haberleri olmadan bohçalarına hediyeler koyarlar. Daha sonra çevrenin tanınmış kişileri kız sahibi baba'ya dünür giderler. Gidenler kızı isterler. Kızı vermeye rıza gösterirlerse köyler ve kasabalar da ve hatta şehirlerde kız ve oğlan tarafının komşuları toplanarak dini görevliye dua yaptırarak şerbet içilir ve şeker dağıtılır. Sonra da yüzüklerle giyim kuşam eşyası gönderilerek nişan takılmış olur. Bir müddet sonra düğün işi kararlaştırılır.
Düğün haftasının çarşamba günü geline kına yakılır. Gece de "Gece Kınası" adı altında kadınlar kız evinde çeşitli eğlenceler yaparlar. Aynı gün damat evinde yemek verilir, gece de eğlenceler devam eder. Köylerde bu günlerde güreşler tertiplenir. Perşembe günü yine gelin süslenir ve yüzüne duvak denilen bir perde örtülür. Oğlan tarafının durumuna göre at, araba veya otobüsle gelin almaya giderler. Buna "Hak" denir. Hakçı gelini akşama yakın damat evine götürür. Gelin almaya güvey katılmaz. Bu arada bölgenin imamı dini nikah kıyar. Ancak bu gizli yapılır. Kız ve damadın vekilleri vasıtasıyla nikah kıyılır.
Akşam yemeğinden sonra yatsı namazına camiye gidilir. Namaz bittikten sonra Damatla sağdıç kol kola arkada imam dini ilahiler okuyarak evin önüne kadar gelinir. Burada dua edilir. Gerdeği müteakip sabahleyin "semet" hazırlıkları başlar. Öğleden sonra da gelin görme toplantısı yapılır. Düğünden bir hafta sonra gelin, damat ve yakınları kız babası tarafından yemek ziyafetine davet edilir. Bundan bir müddet sonra aynı şekilde oğlanın babası kız tarafının yakınlarını ziyafete davet ederek akrabalığın sağlamlığı ve devamı için konuşmalar yapılır. Kastamonu ve çevresinde mahalli düğün eğlenceleri halen devam etmektedir. Bunlar bazı yerlerde at koşuları, nişan atma yarışları, güreşlerle birlikte davul zurna çalındığı da vakidir.
Görüntülenme Sayısı :
28796
Eklenme Tarihi :
26 Şubat 2013 Salı
Güncellenme Tarihi :
25 Ağustos 2020 Salı