­ KIRKLARELİ EVLENME GELENEKLERİ (TANIŞMA, KIZ İSTEME, SÖZ KESME) | Kültür Portalı

Kırklareli Evlenme Gelenekleri (Tanışma, Kız İsteme, Söz Kesme) - Kırklareli

Gelenekler-Görenekler

Yaşamın ikinci geçiş dönemi evlenmedir.  Evlenmenin gerçekleşmesini sağlayan düğün geleneklerinin Kırklareli’nde nasıl uygulandığını aktarmaya çalışalım. Düğünler süre ve uygulamalar bakımından, şehir ve köylere göre bazı farklılıklar göstermektedir. Bunun sebebi 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı, 1912-1913 Balkan Harbi, 1924’lerdeki mübadele ile 1935-1938, 1950, 1960, 1974 ve 1989 yıllarında, yine Balkan devletlerinden gelen göçmen grupları arasındaki kültürel farklılıklardır. Bu göçlerle Kırklareli’nin değişik yerlerine yerleşen insanlar beraberlerinde birçok adetlerini de getirmişlerdir. Yeni gelen göçmenler kendilerinden önce burada yaşayan insanların kültürleriyle karşılaşmış ve onlarla kaynaşarak ortak bir kültür oluşturmuştur. Ancak bu ortak kültür, Kırklareli’nin değişik bölgelerinde farklı uygulamalar şeklinde görülür. Bu nedenle ildeki düğün adetleri yer yer farklık gösterebilmektedir. Kırklareli düğünlerinde uygulama ana başlıklarıyla şöyle olmaktadır. 

Tanışma: Evlenecek çağa gelen erkekler düğünlerde, bayramlarda gördüğü kızlarla anlaşır. Erkek, ailesini kızı istemeye gönderir. Şayet gelin adayı köy içerisinden ise herkes birbirini tanıdığı için, ilk gidişte kız istenir. Gelin adayı başka bir köyden ise anne ve babası önce kızı görmeye giderler. Erkeğin beğendiği ve evlenmek istediği kızı, ana-babası da genellikle beğenir, oğlunun önüne geçmez.

Kız İsteme: Kız istemeye giden aile, "Allah’ın emri peygamberin kavli ile kızınız Ayşe’yi oğlumuz Mehmet’e istemeye geldik" der. Erkek tarafının bu isteği karşısında kız tarafı tereddüt duyarsa,  "Bize biraz düşünme fırsatı verin, gene buyurun gelin der." Kızlarını vermeye niyetli değillerse,  "Bizde verilecek kız yok, kısmetinizi başka kapıda arayın" diye cevaplarlar. 

Söz Kesme: Her iki aile anlaştı ise, filan gece gelin söz keselim denir. (Söz kesme genellikle Pazartesi veya Cuma gecesi terci edilir). Erkek tarafı gerekli hazırlıkları yapar, gelin adayına takacakları hediyeleri ve bir sandık lokumu alarak kız evine gider. Her iki aile aralarında anlaştıktan sonra, "Artık bu işi tatlıya bağlayalım" der ve lokum sandığını açarak orada bulunanlara lokum ikram edilir. Söz kesme gecesinde kız tarafının önceden hazırladığı bir bohça erkek tarafına verilir. Bohçanın içinde damat adayı için hazırlanmış havlu, gömlek, çorap, şeker, kolonya, terlik ve iç çamaşırı bulunur. Bu bohça yeşil bir krep ile bağlanır. Bu damat adayının muradına erdiğinin işaretidir. Bohçayı, gelin adayı kız önce kaynataya götürür ve elini öper. Sonra kaynanaya götürüp onun da elini öper. Erkek tarafı da hediyelerini kıza taktıktan sonra fazla durmak istemezler, bir an önce oğullarına müjdeyi vermek için sabırsızlanır ve ayrılırlar. Başlık parası söz konusu değildir. Çok yoksul olan ailelerin, kızlarının çeyiz ve düğün törenlerinde yardımcı olsun diye küçük bir miktar başlık parası aldığı olur.

Görüntülenme Sayısı : 35063    Eklenme Tarihi : 12 Temmuz 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 29 Mayıs 2020 Cuma