­ ISPARTA EVLİLİK GELENEKLERİ / DÜĞÜN SONRASI DAVETLER | Kültür Portalı

Isparta Evlilik Gelenekleri / Düğün Sonrası Davetler - Isparta

Gelenekler-Görenekler

Gelin, eve geldikten sonra eşinin anne ve babasına, "anne" ve "baba" diye hitap eder. Evin erkek kardeşlerine "abi", kendisinden büyük kız çocuklarına "abla" derken kocasının erkek kardeşlerine de "çelebi ağa" der. Kız ve erkek ailesinin çocukları, ailelerin anne ve babalarına "dünür anne-dünür baba" diye hitap ederler.

Düğünden sonra bir hafta-on gün içinde oğlan evi, kız evini yemeğe davet eder. Kız evi, oğlan evine gelirken hamur tatlılarından bir kutu tatlı getirir. Bu yemekle kız evine kızlarını görmek, aileyi ziyaret etmek konusunda çekinmemeleri gerektiği, rahatlıkla kızlarını görmeye gelebilecekleri anlatılmaktadır. 10-15 gün sonra kız evi de, oğlan evini yemeğe çağırarak akrabalık bağlarını iyice kuvvetlendirirler.

Güvey, eşiyle birlikte her cuma gününün akşamı kaynanasının evine ziyarete gider. Bu gelenek Isparta’da çok yaygındır. Eğirdir’de düğünden sonraki ilk pazar akşamı kız anası, gelinle damada “kuvvet tabağı” adı verilen bakır tabakla birlikte kravat, gömlek, çorap ve mendil verir.

Günümüzde, Isparta’da düğünler eskiye göre birçok değişikliklere uğramıştır. Teknolojik imkânların yaygınlaşması, eğitim ve öğretim kurumlarının hemen hemen her köyde açılması, ekonomik şartların ağırlaşması, insanların zevklerinin değişmesi yöredeki âdet ve inanışların değişmesinde başlıca faktörler olmuşlardır.

Görüntülenme Sayısı : 1624    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 06 Ekim 2020 Salı